Sabiedrība Pašvaldība
Foto

Trešdien, 8. novembrī, Ludzas novada pašvaldībā viesojās konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2023” komisija. Jau iepriekš ziņojām, ka Ludzas novada pašvaldība arī šogad ir viena no deviņām pašvaldībām, kas iekļuva konkursa finālā. Žūrijas komisija Ludzā izbaudīja novadnieku viesmīlību un uzzināja, kādēļ te vyss ir pa eistam.

Vizītē piedalījās un ar Ludzas novada pašvaldības vadību un pašvaldības speciālistiem tikās pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Labklājības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Sabiedrības Integrācijas fonda, Latvijas pašvaldību savienības, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Latvijas daudzbērnu ģimeņu apvienības, kā arī no Valsts kancelejas.

Pašvaldības prezentācijas laikā iepazīstinājām komisiju ar neskaitāmiem iemesliem, kādēļ mūsu novadā vyss ir pa eistam, stāstot par šogad īstenotiem projektiem, pašvaldības prioritātēm un atbalsta pasākumiem.

Gada griezumā ir daudz notikumu, uz kuriem varam atskatīties, tie ir pasākumi ģimenēm ar bērniem, jaundzimušo godināšana, ģimeņu svētki, ģimenes fotosesijas. Ludzā šogad notika vēl nebijis pasākums - latviešu ģimeņu saiets nometne 3x3. Ar pašvaldības atbalstu iedzīvotāji īsteno bērniem draudzīgas iniciatīvas, kā piemēram, jau šoziem novadniekus Ziemassvētkos priecēs salatēta namiņš. 

Kā teikts jaunizveidotā zīmola stāstā, Ludzas novads ir kā vitalitātes avots, no tā plūst dzīves spars un to rada novada uzņēmīgie, radošie un sirsnīgie cilvēki. Šo faktu akcentējām ne vien prezentācijā, bet arī aicinājām pārliecināties par to klātienē. Sakām lielu paldies uzņēmumiem SIA “Bencha Muude” un SIA “8R”, kas dalījās ar savu uzņēmējdarbības veiksmes stāstu. 

Konkursa žūrija apmeklēja arī infrastruktūras objektus un vienu no novadā esošajiem daudzfunkcionālajiem sociālo pakalpojumu centriem. Viesus Ludzas novada Sociālā dienesta daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā sagaidīja jo īpaši sirsnīgi, klienti sarūpēja pašu rokām darinātas dāvanas - sveces, ziepes, valsts svētku tematikā apgleznotus dekorus no akmens. 

Tāpat, viens no pieturpunktiem bija ražošanas komplekss 2,8 ha platībā bijušās Ludzas Linu fabrikas teritorijā, kas uzbūvēts projekta “Degradētās teritorijas revitalizācija un ražošanas zonas izveide Ludzas pilsētā” ietvaros.

Viesi atzinīgi novērtēja Ludzas viduslaiku pilsdrupas, kur šogad pabeigti labiekārtošanas darbi projekta “Rīteiropas vērtības” ietvaros - izveidots mūsdienīgs gājēju tilts un skatu platforma, objekta apgaismojums.

Ir patiess prieks, ka pašvaldības komandas darbs tiek novērtēts. Vizītes laikā Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienības valdes priekšsēdētāja Elīna Treija pasniedza Atzinības rakstu Ludzas novada pašvaldībai par līdzšinējo atbalstu daudzbērnu ģimenēm.

Ludzas novada pašvaldība konkursā Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” piedalās jau no 2018. gada. Pirmā konkursā iegūtā balva bija lieldrauga SIA “Jūrmalas Mežaparki” 3000 eiro finansējums jaunam rotaļu laukumam. Rezultātā tika uzstādīts rotaļu laukums pie Ludzas Mūzikas pamatskolas. 2019. gadā un 2022. gadā Ludzas novada pašvaldība ieguva uzvarētāja titulu Latgales plānošanas reģiona pašvaldību grupā. 2019. gada finansējums 15 000 eiro apmērā tika izmantots jauna rotaļu laukuma izveidei vienā no visbiežāk apmeklētajām vietām Ludzā –  Mazā Ludzas ezera pludmalē “Radziņš”. Par pērn iegūto 20 000 eiro naudas balvu nomainīti skatītāju soliņi Ludzas pilsētas parka estrādē. Savukārt, 2020. gada nogalē par ģimenei draudzīgāko pašvaldību Latvijā 2020. gadā tika atzīta Ludzas novada pašvaldība, iegūstot naudas balvu 25 000 eiro apmērā. Veicot iedzīvotāju aptauju un viedokļu apkopošanu, tika nolemts šo finansējumu ieguldīt pontonu laipas izveidē pāri Mazajam Ludzas ezeram. Savienojot kluso vecpilsētas daļu ar aktīvās atpūtas zonu Ludzā tagad atrodas Latvijā garākais pontonu tilts.

Foto: Antra Barkāne.

Konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2023” vērtēšanas komisijas viesošanās Ludzā | 08.11.2023.