Izglītība Karjeras atbalsts
foto

No 7. līdz 11. oktobrim jau divpadsmito reizi Latvijas skolās norisinājās ikgadējā Karjeras nedēļa (turpmāk KN), kuras tematika šogad bija "Izglītība un karjera ikvienam". Bez jau tradicionālajiem Karjeras nedēļas pasākumiem, šogad, atbilstoši KN tēmai, arī Ludzas novada izglītības iestādes organizēja dažādus jaunus pasākumus un aktivitātes. 

Karjeras nedēļas uzmanības centrā bija karjeras iespējas neatkarīgi no dzimuma, vecuma vai veselības stāvokļa. Organizējot dažādus pasākumus, lielāks uzsvars tika likts uz izglītības iespēju noskaidrošanu cilvēkiem ar dažādām vajadzībām, īpaši profesiju apguvei pēc speciālās pamatizglītības.

Sabiedrībā ir vairākas problēmas, kas saistītas ar jauniešu iekļaušanu darba tirgū, piemēram, pieredzes trūkums. Darba devēji bieži vien pieprasa darba pieredzi, kas jauniešiem, tikko pabeidzot mācības, trūkst. Tas rada apburto loku, jo bez pieredzes ir grūti atrast darbu, bet bez darba – iegūt pieredzi. Arī par to tika diskutēts ar jauniešiem.

10. oktobrī skolēnu vecāki tika aicināti piedalīties tiešsaistes ekspertu diskusijā “Mūžizglītība – vai nepieciešama un pieejama ikvienam?”

Ludzas 2. vidusskola

6. klases skolēni Empātijas dienas ietvaros kopā ar 5.b klasi sporta stundā izspēlēja "Citādas sporta spēles", kurās stafetes bija jāizspēlē ar vienu roku vai uz vienas kājas. Ar skolotājas Svetlanas Andruškevičas atbalstu, skolēni pētīja pakalpojumu pieejamību pilsētas iestādēs cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Pētījuma noslēgumā skolēni viesojās Ludzas novada Sociālā dienesta Daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā, par kura darbību un aprīkojumu bija patīkami pārsteigti. Video apskatāms Facebook.

Zilupes vidusskola

Lai piedalītos skolas zīmējumu konkursā "Manas pilsētas profesijas", 3.a klases skolēni kopā ar audzinātāju Ingu Gorsvāni devās izzinošā pastaigā, kuras laikā saskaitīja 15 profesijas Zilupes pilsētā. Pēc aptaujas skolēniem visneparastākā likās filcētāja profesija. Pēc šī mazā pētījuma tapa zīmējumi izstādei.

3.b klases skolēni tika rosināti veikt pētījumu par sākumskolas skolēnu nākotnes profesijām un veidot kopīgu klases darbu izstādei “Par ko vēlas kļūt Zilupes vidusskolas sākumskolas skolēni?”. Skolēniem tika dota iespēja iejusties žurnālistu lomā. Intervijās tika noskaidrots, ka populārākās nākotnes profesijas skolēnu vidū ir policists, karavīrs, robežsargs, traktorists, sportists, skolotājs, ugunsdzēsējs, programmētājs u.c. Radošā darba ietvaros skolēni attīstīja sadarbības prasmes un tika rosināti pētīt un domāt par savu nākotnes profesiju.

Kārsavas vidusskola

Uzņēmējdarbības pamatu pulciņa jaunieši pilnveidoja savas zināšanas par vienlīdzīgām tiesībām darba tirgū. Aviācijas un speciālo operāciju pārvaldē notika karjeras izglītības nodarbība. Vidusskolēni uzzināja par VRS ASOP darba specifiku un jomām, kurās viņi darbojas valsts drošības labā, kā arī par iespējām sevi realizēt robežsargu profesijā, par karjeras izaugsmes iespējām, dalību starptautiskajās misijās un operācijās, par pilotu darbu un pienākumiem, izglītības iespējām un pieejamiem resursiem, kā arī par glābēju darbu. Viņi uzzināja, ka darba klāsts ir ļoti plašs, veicot atbalstu ugunsgrēku dzēšanā un glābjot cilvēkus, laižoties no helikoptera vai ūdenstilpnēm.

Ciblas pamatskola

Karjeras nedēļas ietvaros skolēniem norisinājās grupu karjeras nodarbības kopā ar karjeras konsultanti. 5.-6. klašu skolēniem nodarbību laikā tika veikta izpēte ar karjeras izvēles testiem, kā arī skolēnu interešu noteikšana ar Karjeras iespēju diagnostikas testiņu. Tika izspēlēta spēle videoformātā “Jauno profesiju parāde”, kur skolēniem bija jāklausās īsi stāstījumi par profesijām un jāmin, kuri no minētajiem apgalvojumiem atbilst nosauktajai profesijai.

Savukārt ar vecāko klašu skolēniem (7.-9. klases) nodarbību laikā tika pildīta metodika – tests “Interešu laboratorija”, ar mērķi noteikt skolēnu interešu jomu. Nodarbībās tika runāts arī par skolēnu plāniem attiecībā uz viņu karjeras izvēli.

Mērdzenes pamatskola

Mērdzenes pamatskolā tika rīkota "Dažādo kurpju diena" ar mērķi palīdzēt skolēniem izprast, kā ir būt cilvēkam ar īpašām vajadzībām. Skolēni katrā kājā uzvilka atšķirīgu apavu, tādējādi simboliski veicinot sapratni un līdzcilvēku pieņemšanu ar funkcionāliem un garīga rakstura traucējumiem. Tikai iekāpjot otra kurpēs, spējam saskatīt mūsu līdzības!

Pildas pamatskola

Pildas pamatskolas skolotājas Anita Veženkova un Jeļena Ševcova iepazīstināja 5.-6. klašu skolēnus ar pandusu ierīkošanu personām, kurām ir kustību traucējumi. Skolēni aktīvi pētīja Pildas ciemā uzstādītos pandusus: noteica to veidus, mērīja platumus un aktīvi atbildēja uz skolotāju uzdotajiem jautājumiem. Tika izrunāts gadījums, kā cilvēks ar kustību traucējumiem var iepirkties veikalā, ja tur nav uzstādīts panduss (tad tur jābūt uzstādītai pārdevēja izsaukšanas pogai!).

Malnavas koledža

Malnavas koledžas profesionālās vidējās izglītības struktūrvienības karjeras konsultantes Maritas Kušnires vadībā notika nodarbība "No izaicinājuma... līdz risinājumam", kurā piedalījās 1. komercdarbinieku, 3. augkopju, 3. lauksaimniecības mehanizācijas tehniķu un 4. automehāniķu kursa audzēkņi. Notika diskusija par visdažādākajām profesijām, tika analizēti pareizi un nepareizi apgalvojumi par konkrētām profesijām, pārrunāta profesiju daudzveidība LBTU Malnavas koledžā, kā arī izspēlēta vīzija "Mēs pēc 10 gadiem". Audzināšanas stundās tika izmantoti VIAA piedāvātie materiāli. Vecākiem tika nosūtīta informācija par iespēju noklausīties diskusiju "Mācīšanās mūža garumā – vai nepieciešama un pieejama".

Ludzas pilsētas vidusskola

Ludzas pilsētas vidusskolas 1.-3. klašu skolēniem notika nodarbības skolas bibliotēkā, kur viņi pētīja, minēja un zīmēja profesijas. Viņi domāja, vai ikkatrs var būt medmāsa, šoferis, frizieris. 4.-7. klašu skolēni apmeklēja vietējās sabiedriskās iestādes un uzņēmumus, tostarp Ludzas pilsētas bibliotēku, kur iepazina bibliotekāru profesiju, pilsētas aptiekas, kur iepazina farmaceita profesiju, bērnu apģērbu šūšanas darbnīcu "Bencha Muude", kur iepazina apģērbu dizainera, šuvēja un modelētāja profesiju, kā arī bioloģiski sertificēto ģimenes uzņēmumu SIA  "Organic Products", kas ražo garšvielas un tējas. Šajā uzņēmumā skolēni iepazinās ar mazā uzņēmēja profesionālajām spējām vadīt, ražot un pārdot savu produkciju.

Ludzas Mūzikas pamatskola

Karjeras nedēļas garumā skolēni kopā ar klases audzinātājām dažādos mācību priekšmetos pārrunāja tādas tēmas kā "Darbam un mācībām ir vienlīdzīgas iespējas visiem" un "Vecāki arī mācās!". Skolēni iepazinās ar dažādām profesijām: 1. klase iztēlojās savu nākotnes profesiju, attēlojot to arī zīmējumos, 2. klase kārtīgi izmīcīja mālu un guva priekšstatu par keramiķa darbu, 3. klase piedalījās AS "Sadales tīkli" organizētājā tiešsaistes pasākumā Elektrodrošības maratons" un iepazina elektriķa profesiju, 4. klase diskutēja par tēmu "Vienlīdzības principi darbam profesiju izvēlē pagātnē, tagadnē un nākotnē". Mēs katrs daudz ko gribam, daudz ko varam, tikai vienmēr stāvam lielās izvēles priekšā - vai izdosies? Tomēr jau tagad varam virzīties uz savu mērķi un sākt darīt!

Daudzveidīgās aktivitātes sniedza iespējas iepazīt arvien jaunas ar karjeras izglītību saistītas tēmas, šogad – par izglītību un karjeru ikvienam mūsu sabiedrības loceklim.