Projektu aktualitātes

Kā dzīvoja mūsu senči bez plastmasas izstrādājumiem? No kā viņi izgatavoja sadzīves priekšmetus un rotājumus? Vai ir kāda nozīme rakstiem uz jostām un gredzeniem, un ko tie nozīmē? Šos jautājumus pēta mākslas speciālisti: pedagogi, mākslinieki, amatnieki, ne tikai lasot grāmatas un cenšoties atdarināt senos priekšmetus, bet arī komunicējot savā starpā, iepazīstās ar savas vasts citu reģionu, kā arī ar citu valstu tradīcijām. Tāpēc arī projektā CraftWays bija paredzēts mācību brauciens uz Igaunijas pilsētu Viljande, kur atrodas Tratu universitātes Viljandes kultūras akadēmija.

11. septembrī J.Soikāna Ludzas mākslas skolas un Moletu mākslas skolas pedagogi, mākslinieki un amatnieki, kā arī Ludzas tūrisma centra konsultate Anita Mortuzāne devās uz Viljandi. Četru dienu mācību brauciens bija pasākumu pilns un palīdzēja dalīties pieredzē Latvijas un Lietuvas pedagogiem.

Mākslinieki piedalījās darbnīcās, kuru laikā Viljandes pasniedzēja uzraudzībā veidoja sev vara gredzenus un atslēgu piekariņus līdzīgi, kā mūsu senči auda jostas.

Viljandes kultūras akadēmijas pasniedzējs Gerts Everts palīdz gredzena izmēra noteikšanā
Viljandes kultūras akadēmijas pasniedzējs Gerts Everts palīdz gredzena izmēra noteikšanā
Atslēgu piekariņu aušanas process
Atslēgu piekariņu aušanas process

Brauciena dalībniekiem paveicies paciemoties pie Anu Raudas, kas ir viena no vispazīstamākajām gobelēnu māksliniecēm Igaunijā, apskatīt viņas darbus un dzirdēt par gobelēnu tapšanas procesu.

Pie Anu Raudas
Pie Anu Raudas

Heimtali muzejā varēja apskatīt ļoti spilgtus sadzīves priekšmetus, ko agrāk izmantoja Igaunijas zemnieki.

Pēdējās brauciena dienas nogalē mākslinieki uzzināja, ka Viljandē darbojas mākslas skola, un, protams, nevarēja to neapmeklēt. Tur viņus sagaidīja ļoti aktīva un harizmātiska skolas direktore, kura parādīja skolu un izteica vēlēšanos sadarboties ar Ludzu un Moletiem.

Mācību brauciena dalībnieki Viljandes mākslas skolā
Mācību brauciena dalībnieki Viljandes mākslas skolā

Brauciena noslēguma Viljandes akadēmijas departamenta direktore Ave Matsina pasniedza apliecības par piedalīšanos darbnīcās un apmācībās.

Mācīšanās vienmēr ir vērtīgs process, bet kad to dari kopā ar ārzemju kolēģiem un citiem profesionāļiem, tā kļūst arī aizrautīga un vēl rezultatīvāka, tāpēc ka tev ir iespēja dalīties ar savām domām, un tu dzirdi un uzzini to, ko data citi.


Šo publikāciju finansē Eiropas Savienība. Par šīs informācijas saturu pilnībā ir atbildīga Ludzas novada pašvaldība, un tas nekādā veidā nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

Vairāk par projektu lasiet šeit…

Rakstu sagatavoja Ludzas novada pašvaldības vecākā projektu vadītāja Viola Andruščenko